När vintern står för dörren är det hög tid att börja funderar på att byta till vinterdäck.
Vare sig du är i behov av att köpa vinterdäck, undrar om skillnaden mellan vinterdäck och friktionsdäck eller har frågor gällande hur och när man ska byta till vinterdäck har du kommit rätt.
Här på Däckline brinner vi för allt som har med däck att göra och vill inget annat än att se till att du är utrustad med rätt vinterdäck för din bil och väderförhållandena där du bor. Låter det intressant? Då hittar du allt du behöver känna till om friktionsdäck och vinterdäck på följande sida. Precis här nedanför är vår fullständiga lista över vinter- och friktionsdäck.
195/65R15 | 91 | T
E E 71
1-3 arbetsdagar
195/65R15 | 91 | T
C B 72
1-3 arbetsdagar
205/55R16 | 91 | H
E B 69
1-3 arbetsdagar
195/65R15 | | T
D B 67
1-3 arbetsdagar
Vinterdäck är, precis som namnet avslöjar, bildäck man använder under vinterhalvåret. Godkända friktionsdäck är alltid markerade med en alptopp eller snöflinga och ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, jämfört med sommardäck där gränsen går på 1,6 mm.
Vidare är vinterdäck designade till att erbjuda bättre grepp på hala och blöta underlag för ökad trafiksäkerhet. Detta uppnås genom en gummiblandning som ger högre friktion mellan däcken och underlaget; varför vinterdäck utan dubbar ofta kallas för friktionsdäck.
Med det sagt är det upp till föraren att själv avgöra när man bör ha vinterdäck, utan användningen är lagstadgad. Enligt gällande regler måste man ha godkända vinterdäck på bilen mellan den 1 december till 31 mars OM det råder vinterväglag.
Problemet som ofta uppstår med denna lag är hur man avgöra huruvida det råder vinterväglag eller inte. Idag ligger ansvaret hos den lokala polismyndigheten samt hos varje enskild förare. Transportstyrelsens officiella definition är att “Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.”
Du kan alltså antingen kontakta polisen för information om väglaget, men i slutändan ligger ansvaret att ha rätt vinterdäck hos dig.
Köpa vinterdäck eller dubbdäck?
Som nämnt räcker vinterdäck för de allra flesta i Sverige idag då dagens moderna friktionsdäck erbjuder enastående grepp på de flesta underlag. Däremot är det inte alltid som vanliga friktionsdäck erbjuder tillräckligt bra grepp och då kan man istället byta till ett par dubbdäck.
Däremot gäller olika regler för användningen av dubbdäck jämfört med vanliga vinterdäck. I vår guide om dubbdäck hittar du all information samt en komplett lista över alla våra dubbdäck.
Står det M+S på dina däck? Det innebär att däcken har designats för tuffare miljöer. M:et står nämligen för Mud och S:et för Snow, dvs. Mud & Snow, eller ler- och snödäck. Det innebär att de oftast (men inte alltid) har djupare mönsterdjup och att de har designats i grövre utförande för bättre grepp.
Dessvärre råder det många blandade uppfattningar om M+S vinterdäck. Vissa påstår att de är fullt dugliga vinterdäck medan andra påstår det motsatta. Så vad gäller egentligen?
Svaret på den frågan är att det beror på. Det finns nämligen M+S däck som är godkända som vinterdäck medan andra inte är det. Många M+S däck är också allround däck som man ska kunna använda året om, fast det stämmer inte heller alltid och vi råder dig att skilja på sommar- och vinterdäck.
M+S däck är med andra ord ingen garanti för att de är godkända vinterdäck. Faktum är att många av dagens fyrhjulsdrivna bilar, framför allt fordon som importerats från USA, har M+S däck som originaldäck. Dessa är dock inte godkända för användning som vinterdäck i Sverige, även om tillverkare ibland kan påstå det.
Därför måste du själv granska dina däck eller få dem granskade av ett proffs så att du kan avgöra om de är godkända vinterdäck eller inte.
Nu när du har lite bättre koll på hur man går tillväga för att köpa vinterdäck tänkte vi erbjuda ett par matnyttiga tips om när och hur man byter däck på bilen.
I dag är det lag på att man ska använda vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Skulle du inte ha vinterdäcken monterade när det blir vinterväglag riskerar du att bötfällas.
Med det sagt ska man alltid byta till vinterdäck eller dubbdäck om det förväntas vinterväglag även utanför ovan nämnda tidsperiod.
Att byta till vinterdäck är inte särskilt komplicerat och något många klarar av på egen hand med rätt verktyg och lite förkunskap. Däremot är det väsentligt att däcken monteras korrekt och därför bör du inte göra det själv om du inte är säker på att du klarar av det.
Behöver du hjälp med att byta till vinterdäck kan du vända dig till närmaste bilverkstad. Bor du dessutom i Helsingborg med omnejd kan du besöka Däcklines egen verkstad där vi utför däckbyten men även säljer friktionsdäck. På vårt däckhotell kan du förvara vinterdäcken under sommaren och på så sätt optimera deras livslängd.
Det minsta godkända mönsterdjupet för vinterdäck i Sverige är idag 3 mm. Fast ju djupare mönstret är, desto bättre grepp får bilen. Därför rekommenderar vi och alla andra i branschen att man ska ha ett mönsterdjup på över 3 mm i sina vinterdäck.
Alltid låga priser – Vi har ett brett sortiment av friktionsdäck av hög kvalitet till låga priser. Står du i valet och kvalet mellan friktionsdäck och dubbdäck så kan det vara bra att utgå ifrån var du kommer att köra mest. Bor du i Stockholm eller söderut kan friktionsdäck vara ett bra alternativ under vintern. Högre upp i norr passar däremot dubbdäcken bättre på grund av det isiga underlaget.
Lugnt och tyst med friktionsdäck – En stor fördel med friktionsdäck är att de är tystare än andra vinterdäck. Skönt när du är på väg till skidsemestern eller ska hälsa på släkt och vänner långt bort. Bullrigt ljud gör hjärnan trött och som förare får du svårare att koncentrera dig. Med friktionsdäck blir färden lugnare och skönare. Du kan njuta av musik, prata eller lyssna på en bra ljudbok medan du kör och ändå behålla koncentrationen hela vägen.
Friktionsdäcken är miljövänligare än dubbdäcken – Friktionsdäcken är dessutom bättre för miljön än dubbdäck. De sliter visserligen också på vägarna, men mindre än det dubbade alternativet. Är du miljömedveten så är de ett bra alternativ. I vissa länder är dubbdäcken dessutom förbjudna och då är friktionsdäck det enda alternativet under vintern.
Tips för säker vinterkörning – För att köra så säkert som möjligt under vintern är det bra om du sätter på dina friktionsdäck i god tid. Nya friktionsdäck kan vara bra att ”köra in” på barmark en tid innan det blir vinterväglag. Däcken med bäst grepp ska alltid placeras där bak på bilen för att motverka risken för sladd. Det är också viktigt att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Skulle lufttrycket vara för lågt är bilen svårare att styra.
Välkommen till oss i Helsingborg – vi har bra, billiga däck och bästa servicen Vi är experter på däck och svarar gärna på frågor. Undrar du vilka däck som passar din bil, kontakta oss på Däckline i Helsingborg. Här har vi också vår butik och verkstad där vi hjälper dig med däckbyte.
Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller behöver rådgivning:
- Telefonnummer : +46 42 24 21 66
- Maila oss : [email protected]
FAQ:
Många av våra kunder har frågor om vinterdäck och i de flesta fall är frågorna mycket snarlika. Därför har vi valt att samla de vanligaste frågorna med utförliga svar här.
Listan bygger vi konstant på med nya frågor i samband med att de dyker upp. Hittar du inte svaret du letar efter här är det bara till att höra av dig till oss!
Vinterdäck datum - när ska man byta?
Däck lämpade för vinterväglag – vinterdäck, friktionsdäck eller dubbdäck – måste användas när det råder vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars. Dock ska vinterdäck helst brukas även utanför denna tidsperiod om det är vinterväder. Vidare är det bara tillåtet att använda vinterdäck med dubbar under perioden 1 oktober till 15 april, såvida det inte anses nödvändigt på grund av rådande väderförhållande.
Som du kanske har listat ut innebär det att man, tekniskt sett, kan köra med vinterdäck utan dubbar hela året om.
Vad är rekommenderat mönsterdjup vinterdäck?
Transportstyrelsen rekommenderar minst 3 mm i mönsterdjup på vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck. Lägg märke till att detta är det minsta rekommenderade djupet och att du med fördel kan köra med friktionsdäck som har ännu djupare mönsterdjup.
Faktum är att vi på Däckline rekommenderar minst 3 mm på sommardäck och närmare 5 mm för vinterdäck. Detta för att du ska får bästa möjliga grepp.
När måste man ha vinterdäck?
När det råder vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars ska alla fordon i Sverige ha godkända vinterdäck, med eller utan dubbar. Råder det inte vinterväglag finns det inga krav på att ha vinterdäck, däremot råder vi dig att alltid ha vinterdäcken på under vintern då det finns risk för blixthalka och underkylt regn även när det är plusgrader och inte “typiskt” vinterväder.
Kan man ha friktionsdäck året runt?
Ja, det finns inga regler mot att använda friktionsdäck under sommaren. Fast eftersom gummit har högre friktion mot marken ökar de också slitaget på vägbanorna, varför sommardäck rekommenderas under sommarhalvåret.
Det finns med andra ord inga regler mot att köra med vinterdäck året om utan bara regler mot att köra med sommardäck på vintern.